Bydło rasy Polskiej Czerwonej - RP
Hodowla bydła rasy Polskiej Czerwonej - RP, którą w naszym gospodarstwie rozpoczęliśmy w roku 2018 roku, ma na celu odtworzenie rasy RP w typie mięsnym i rozpowszechnienie tej rodzimej rasy wśród hodowców. Bydło rasy Polskiej Czerwonej RP należy do rasy zanikowej. Pogłowie szacuje się na ok. 3000 szt. w kraju, nasze gospodarstwo może pochwalić się ponad 50 sztukami zwierząt tej rasy.
Krowa czerwona (zwana też polską) to polska rasa z rodziny mleczno-mięsnej. Rasa wywodzi się od małego dzikiego bydła krótkorogiego, występującego we wschodniej części Europy Środkowej i w krajach skandynawskich. Rasa została zidentyfikowana w 1901. W okresie międzywojennym stanowiła 25% polskiej populacji bydła. W 1982 zlikwidowano rejon zachowawczy hodowli krowy czerwonej, co w konsekwencji wpłynęło na spadek populacji tej rasy. Krowę rasy Polskiej Czerwonej zaczęły wypierać wydajniejsze rasy i krzyżówki. Czerwona krowa objęta została programem odbudowy bioróżnorodności "Arka Smaku". Rasa występuje w czterech odmianach: dolinowej, podgórskiej, rawickiej i śląskiej.
Walory smakowe mięsa krów rasy polskiej czerwonej są bardzo cenione wśród koneserów najlepszej wołowiny. Mięso ma bardzo delikatny smak, jest kruche, a zarazem soczyste, dzięki czemu ma szerokie zastosowanie w gastronomii. Wołowina pochodząca z rasy Polskiej Czerwonej RP ma kolor ciemnoczerwonego wina i bardzo dobrze widoczne przerosty tłuszczu, które świadczą o wysokiej jakości i są gwarancją smaku.
Więcej informacji: www.polskaczerwona.pl