Rolnictwo ekologiczne
Na terenie gospodarstwa Zielone Wzgórza Warmii wspieramy rolnictwo ekologiczne. Czym jest rolnictwo ekologiczne?
Rolnictwo ekologiczne (organiczne, biologiczne) to system gospodarowania, w którym wyklucza się stosowanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu i syntetycznych dodatków paszowych. Rolnictwo to charakteryzuje się produkcja w cyklu zamkniętym gleba – roślina – zwierzę, przy zachowaniu dużej samowystarczalności. Traktowane jest jako sposób życia w symbiozie z przyrodą a cele ekologiczne dominują nad ekonomicznymi.
Uprawa roślin to właściwy płodozmian uwzględniający rośliny strukturotwórcze i zwiększające zawartość materii organicznej w glebie (np. rośliny motylkowe), przykrycie powierzchni gleby roślinnością przez jak najdłuższy okres w roku poprzez stosowanie m.in. wsiewek, międzyplonów i poplonów, nawożenie organiczne nawozami wytworzonymi w gospodarstwie (kompost, obornik, nawozy zielone) pozwalające utrzymać żyzność gleby, nawożenie mineralne ograniczone do mączek skalnych (uwzględnionych w Rozporządzeniu Rady 834/2007), odchwaszczanie mechaniczne i bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin, wykorzystanie agrotechnicznych metod walki z chorobami, szkodnikami poprzez stosowanie odpowiedniego następstwa i sąsiedztwa roślin, stosowanie preparatów biologicznych i wyciągów roślinnych, stosowanie ekologicznego materiału siewnego i nasadzeniowego.
Chów zwierząt to utrzymywanie odpowiedniej powierzchni pomieszczeń gospodarskich i zapewnienie dostępu do wybiegów i chowu pastwiskowego. Nie należy przekraczać maksymalnej obsady 1,5 DJP/ha (170kg azotu/ha) i stosować żywienie oparte na wykorzystaniu pasz wytworzonych metodami ekologicznymi. Zabronione jest profilaktyczne stosowanie alopatycznych weterynaryjnych produktów leczniczych i antybiotyków. W szczególnych przypadkach za zgodą jednostki certyfikującej dopuszczalne jest leczenie zwierząt przy zastosowaniu powyższych środków na odpowiedzialność lekarza weterynarii.
Wolno stosować:
- środki ochrony roślin zakwalifikowane do stosowania w rolnictwie ekologicznym,
- nawozy i środki poprawiające właściwości gleby zakwalifikowane do stosowania w rolnictwie ekologicznym,
- nasiona oraz materiał siewny i wegetatywny materiał rozmnożeniowy kwalifikowany wyprodukowany metodami ekologicznymi przez zatwierdzonych dostawców.
W przetwórstwie można wykorzystywać jedynie certyfikowane surowce pochodzące z gospodarstw ekologicznych.
Jak zostać rolnikiem ekologicznym? Jak uzyskać certyfikat?
Producent chcący przestawić swoją produkcję na metody ekologiczne zobowiązany jest przesłać do jednostki certyfikującej:
- wniosek o certyfikację ekologicznego gospodarstwa rolniczego wraz z wymaganymi załącznikami,
- wypełniony formularz “Zgłoszenie działalności w rolnictwie ekologicznym” a drugi egzemplarz załączyć do wniosku do ARiMR.
Złożenie w/w dokumentów oznacza że od tego momentu rozpoczęli Państwo przestawianie produkcji na ekologiczne metody gospodarowania zgodnie z ustawą O rolnictwie ekologicznym z 25 czerwca 2009r. i Rozporządzeniem Rady 834/2007 oraz że udostępniają Państwo swoje gospodarstwo do kontroli.
Okres przestawiania trwa przynajmniej 2 lata, a w przypadku upraw wieloletnich tj. sadów oraz plantacji jagodowych 3 lata.
Gospodarstwo rolne podlega co najmniej raz w roku - w terminie uzgodnionym z posiadaczem gospodarstwa - kontroli przeprowadzonej pod kątem przestrzegania zasad rolnictwa ekologicznego. Kontrolą objęte są gospodarstwa w okresie przestawiania jak i gospodarstwa posiadające już certyfikat ( ceryfikat wydawany jest na 1 rok i należy go corocznie odnawiać ).
Na podstawie kompletu dokumentów następuje rejestracja w systemie rolnictwa ekologicznego i wystawienie zaświadczenia niezbędnego do Programu Rolno-Środowiskowego. Składając dokumenty do jednostki certyfikującej należy wpłacić opłatę wstępną w wysokości 200,00 zł. Drugą część opłaty należy wpłacić przed przeprowadzeniem przez inspektora kontroli w gospodarstwie.
Obowiązkiem rolnika ekologicznego jest poddawanie gospodarstwa corocznej kontroli przez jednostkę certfikującą oraz gospodarowanie zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego oraz Dobrą Praktyką Rolną.
Zyski wynikające z założenia gospodarstwa ekologicznego.
- Uzyskanie znaku towarowego “produkt rolnictwa ekologicznego”.
- Prawo do sprzedaży produktów rolnictwa ekologicznego po wyższych cenach ze względu na ich jakość.
- Dodatkowe dopłaty do użytków rolnych.
Dopłaty w rolnictwie ekologicznym - program rolnośrodowiskowy.
Aby korzystać z dopłat rolnik oprócz poddania gospodarstwa kontroli przez jednostkę certyfikującą musi wystąpić do ARiMR z wnioskiem o przystąpienie do programów rolnośrodowiskowych i realizować pakiet rolnictwo ekologiczne. Warunkiem korzystania z dopłat rolnośrodowiskowych jest opracowanie 5-letniego planu rolnośrodowiskowego przy udziale doradcy oraz stosowanie zasad Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej na terenie gospodarstwa w czasie trwania programu oraz gospodarować zgodnie z planem rolnośrodowiskowym.
Warunki udziału w programach rolnośrodowiskowych:
- Minimalna powierzchnia gospodarstwa 1 hektar użytków rolnych.
- Jeżeli do programu włączane są grunty dzierżawione to okres umowy musi obejmować cały okres wdrażania planu rolnośrodowiskowego, a właściciel musi wyrazić zgodę na przystąpienie do programu.
- Kopia części mapy ewidencyjnej w skali 1:5000. Mapa ma obejmować również grunty dzierżawione.
- Umowa dzierżawy gruntów zawarta na okres 5 lat. Należy ja uwierzytelnić przynajmniej przez urząd Gminy.
- Certyfikat zgodności gospodarstwa ekologicznego lub zaświadczenie, że gospodarstwo jest w okresie przestawiania na metody ekologiczne albo zaświadczenie o objęciu gospodarstwa planem kontroli, wydane przez Jednostkę Certyfikacyjną (pakiet rolnictwo ekologiczne).
Zadania realizowane w ramach pakietu – rolnictwo ekologiczne:
- Prowadzenie produkcji rolnej zgodnie z zasadami określonymi w przepisach o rolnictwie ekologicznym.
- Zachowanie na terenie gospodarstwa powierzchni trwałych użytków zielonych i wszystkich elementów krajobrazu tworzących ostoje dzikiej przyrody (naturalne zbiorniki wodne, śródpolne i śródleśne oczka wodne, bagna, kępy drzew i krzewów, miedze, torfowiska itp.), w uzasadnionych przypadkach zmniejszenie powierzchni ostoi jest dopuszczalne przy zachowaniu co najmniej 3% ich powierzchni w gospodarstwie rolnym.